لیست اختراعات محبوبه سرابي جماب
اختراع حاضر فرايند و ابزار كاهش آفلاتوكسين از محصولات غذايي مايع (مانند شير) به روش تثبيت ميكروبي در بستر ثابت سراميكي مي باشد كه مربوط به حوزه بيوتكنولوژي صنايع غذايي بخصوص استفاده از ميكروارگانيسم هاي تثبيت شده بر بستر سراميكي در كاهش ميزان آفلاتوكسين در محصولات غذايي (مانند شير) مي گردد. توكسين زدايي ميكروبي يكي از روش هاي حذف آفلاتوكسين ها از جمله آفلاتوكسين M1 محسوب مي شود. گزارشات نشان دهنده آن است مخمر ساكارومايسس سرويزيه و برخي از باكتري هاي اسيد لاكتيك از طريق جذب سطحي آفلاتوكسين ها به ديواره سلولي خود، مي توانند در حذف آن مؤثر باشند لذا در اين اختراع، از توانايي مخمر ساكارومايسس سرويزيه PTCC5052 در جذب آفلاتوكسين M1 استفاده شد. به منظور افزايش عملكرد و متمركزتر شدن مخمر در محيط واكنش، مخمر تحت فرايند تثبيت سلولي بر روي حامل هاي سراميكي از جنس آلومين فعال، آلوماسيليكات و پرليت قرار گرفت و فرايند تثبيت مخمر بر روي سه نوع بستر بررسي شد. يافته ها نشان داد تثبيت مخمر زنده روي بستر سراميكي در مدت زمان 48 ساعت بهتر صورت پذيرفت. به منظور بررسي قابليت بسترهاي مختلف در كاهش يا حذف آفلاتوكسين M1، بسترهاي سراميكي حاوي مخمر تثبيت شده در مجاورت عبور محلول آفلاتوكسين M1 با غلظت 2/0 ميكروگرم در كيلوگرم در زمان هاي 5، 10و 20 دقيقه قرارگرفتند. نتايج نشان داد ميزان باقي مانده آفلاتوكسين در محلول پس از گذشت زمان 20 دقيقه سيركولاسيون حداقل بوده و حداكثر مقدار اين كاهش در ميزان آفلاتوكسين موجود به 85 درصد رسيد كه پس از عبور محلول از بستر سراميكي پرليت كه مخمر ساكارومايسس سرويزيه بر روي آن تثبيت شده بود، بدست آمد. در گام بعد، بستر سراميكي پرليت به منظور حذف آفلاتوكسين از نمونه هاي شيري كه با غلظت هاي مختلف آفلاتوكسين M1 آلوده شده بودند، به كار رفت. نتايج نشان داد كه غلظت آفلاتوكسين M1 در شير و نيز زمان عبور از بستر سراميكي به طوري معناداري در كاهش ميزان آفلاتوكسين مؤثر است؛ به طوري كه ميزان آفلاتوكسين در نمونه شير با غلظت اوليه 08/0 آفلاتوكسين M1 در زمان سيركولاسيون 40 و 80 دقيقه اي به صفر رسيد.
اين اختراع در حوزه نانو تكنولوژي و بيوتكنولوژي صنايع غذايي مي باشد و در موسسه پژوهشي علوم و صنايع غذايي خراسان رضوي انجام شده است. از آنجا كه اثرات زيان آور نگهدارنده هاي شيميايي بر سلامت انسان اثبات شده است، جايگزيني آنها با عصاره هاي گياهي ضروري به نظر مي رسد. به اين منظور نانوعصاره گياه نوروزك كه بومي ايران است توليد و از آن جهت كاهش و حذف بار ميكروبي در محصولات غذايي كالباس و همبرگر استفاده شد. براي اولين بار استخراج عصاره اين گياه با روش سيال فوق داغ بهينه سازي گرديد و اثرات ضد ميكروبي آن بر روي ميكرو ارگانيسم هاي استافيلوكوكوس اورئوس، ليستريا مونوسيتوژنز، اشريشيا كلي، سالمونلا انتريتيديس، ساكارومايسس سرويزيه و آسپرژيلوس نيجربا بررسي شد و اثرات ضد ميكروبي عصاره تاييد شد. .سپس نانو كپسول حاوي اين عصاره توليد شد و اثر ضدميكروبي آن در مقايسه با عصاره معمولي در كالباس و همبرگر مورد بررسي قرار گرفت. نتايج آزمون¬هاي ميكروبي در نمونه¬هاي كالباس و همبرگر و همبرگر ديفراست شده نشان داد نانوكپسول حاوي عصاره در مورد بيشتر ميكرو ارگانيسم ها اثر ضد ميكروبي بيشتر از عصاره داشت و هم عصاره و هم نانوعصاره توانستند سبب حذف كامل استافيلوكوكوس اورئوس شوند . همچنين شمارش كلي ميكروارگانيسم هاي مذكور را بطور معني داري نسبت به شاهد و در بعضي موارد نسبت به نمونه هاي داراي نيتريت كاهش دهند . بطور كلي نانوكپسولي حاوي حدود يك چهارم تا يك پنجم نانوعصاره، اثري ضد ميكروبي معادل با عصاره دارد. در مجموع مي¬توان گفت كه استفاده از عصاره و نانوكپسول حاوي عصاره برگ گياه نوروزك قابليت خوبي در جلوگيري از رشد بسياري از ميكروارگانيسم¬هاي نامطلوب مواد غذايي داشته و مي¬توان در محصولاتي كه اجازه استفاده از نگهدارنده سنتزي براي آن¬ها وجود ندارد (نظير همبرگر) براي افزايش ماندگاري محصول استفاده كرد؛ همچنين مي¬توان از آنها، به عنوان جايگزين نگهدارنده¬هاي سنتزي (نيتريت) ويا كاهش دهنده مصرف نيتريت در محصولات غذايي (به ويژه فرآورده هاي گوشتي) استفاده نمود.
موارد یافت شده: 2